fredag 30. august 2013

Kjøkkenhygiene

Når man er på kjøkkene er det mange regler å huske på. Som helsefagarbeider er det viktig å lage sunne og gode måltider til forskjellige brukere. Det betyr at god kjøkken hygiene betyr veldig mye.

De som er mest vanlig  er at maten enten er kald, eller ikke er varm nok, slurver med renholdet eller at maten har ligget for lenge. Det som kan skje hvis vi ikke behandler maten riktig er at noen bakterier kan formere seg og gjøre oss syke. Nå skal jeg vise dere syv viktige tips som skal til for å få en god kjøkkenhygiene:

Vaska alltid hendene:

Vi må huske å vaske hendene uansett hva du driver med! hendene er en av plassene på kroppen der vi har mest bakterier. Det er spessielt viktig å vaske hendene når du lager mat, har vært på toalettet og ikke minst når vi skal spise mat. HVIS du har magesyke, oppkast eller andre syntomer bør man ungå å lage mat til andre.

Bruk rene redskaper:

Alle redskaper man skal bruke i maten skal være rene for å ungå mest mulig bakterier. Kjøkkenkluten kan også være en bakterier! når vi lager mat bruker vi ofte kjøkkenpapir eller klut for å vaske opp når vi søler eller skal fjerne noe fra bordet. Det er veldig viktig at kluten er ren. Papir kan være et veldig bra alternativ til kluter.

Hold maten varm: 

Om vi skal holde maten varm er det viktig å servere den når den er rundt 60 grader. hvis du skal spise den senere på kvelden eller noe er det viktig å kjøle den ned på den rette måten.
som foreksempel legge lokk på en bolle å sette den i kaldt vann å røre om. Hvis du IKKE gjør det og maten blir lunken kan det føre til matforgiftning.

Sett maten som skal vare lengre inn i kjøleskapet:

Tempraturen bør være 4 grader eller mindre.Den lave temperaturen skal være til hjelp for å holde bakteriene tilbake og unngå den høye temperaturen.

Bytt redskaper:

Dette er vitkig for å unngå matforgiftning. Hovedregelen er at mat med mugg skal kastes.

De fleste bakterier dør over 70-80 grader:

Fjørekjøtt og oppmalt kjøtt skal gjennomstekes! når du steker hele stykker kjøtt er det overflaten som skal være gjennomstekt, fordi det er her bakteriene samler seg. hvis du bruker mikrobølgovn er det viktg at du rører jevt og passer på at maten er varm alle plasser.

Kast myggen mat:

Husk at muggen mat inneholder muggsoppgifter. Detter er en av grunnene til at mattilsynet kontrollerer rundt på resturanger. Mattilsynet er veldig obs på at man gir beskjed hvis du har blitt dårlig etter og ha spist på en resturang eller en dårlig matvare.

her kan du finne sidene jeg har funnet informasjon på:
http://www.matprat.no/matnyttig/pa-kjokkenet-ditt/kjokkenhygiene
http://ndla.no/nb/node/14200

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar