torsdag 12. september 2013

Energigivende næringsstoffer



Protein: Proteiner også kalt ”fiberproteiner” finnes blant annet i muskler og skjelett. De er veldig viktig for oppbygning og funksjon.
Globulære proteiner er også en type protein som lar seg løse opp i væske. De deltar i nesten alle biologiske prosesser som vil si å sende meldinger ved organismer eller utføre oppgaven direkte. Maten vi spiser blir gjort om til energi ved hjelp av proteiner. Dette kan også være de som utfører fotosyntesen i planter.



Karbohydrater: Vi har mange næringsstoffer som er livsnødvendige for oss. Disse næringsstoffene kan deles inn i 2 deler: ikke- energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sportsstoff og de energigivende næringsstoffene, proteiner, karbohydrater. De ikke- energigivende næringsstoffene er nødvendige selv om de ikke gir energi. Karbohydrater er altså et av kroppens drivstoff, det gir oss energi til å holde oppe kroppens kjemiske reaksjoner sånn at vi skal klare værdagen.



Fett: For kroppen er det veldig viktig med fett. Fett beskytter organer i kroppen som hjerte, lunge og nyre. Alle celler i kroppen har et membran som er bygd opp av forskjellige ulke fettsyrer. Fett er også med og lager hormonene vi har i kroppen.

Fett kan deles inn i to kategorier: mettet fett og umettet fett.
Umettet fett er det fettet vi ikke kan få for mye av fordi det kan føre til sykdommer når man blir eldre. for mye av mettet fett kan føre til overvekt. Dette fettet er somregel hardt fordi det blir det når det har ligget i høy tempratur. Du finner mye mettet fett i for eksempel:  chips, sjokolade, snacks, kaker og noen kjøttprodukter.



Umettet fett er veldig bra for kroppen, det kan være for eksempel fisk, tran, margarin og oljer er noen gode eksempler på umettet fett.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar